Stare de urgenţă. Prevederile legate de ordinea publică

Cum antamam și în urmă cu câteva zile, Decretul privind instituirea stării de urgență privește o serie de domenii. Din perspectiva ordinii publice, măsurile sunt de primă urgență și cu aplicabilitate directă. În linii mari prevederile decretului vizează chestiuni organizatorice privitoare la instituțiile din cadrul Sistemului national de ordine publică și Securitate națională ( MAI, MApN, SRI, SIE, Ministerul Justiției, ș.a). În acest sens, mai multe instituții sau organe publice trec în subordinea MAI, în vreme ce efectivele (atât de personal cât și de tehnică)  acestor insituții vor putea fi suplimentate. MApN va fi ținut să asigure sprijinul solicitat de MAI.

Sub acest aspect, Poliția Locală, operațional va fi subordonată Ministerului Afacerilor Interne. Cu alte cuvinte, pe lângă Poliția Română, MAI va coordona direct și nemijlocit și activitatea unităților de Poliție locală, competență ce până la instituirea stării de urgență le revenea unităților administrativ-teritoriale. În același registru se remarcă și trecerea în subordinea unităților teritoriale de poliție a Serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor, care până acum se aflau în subordinea consiliilor locale.

În egală măsură, odată cu emtierea decretului,  Serviciile publice de ambulanță, aflate în subordinea Ministerului Sănătății, se subordonează operational Inspectoratelor pentru situații de urgență, precum și  Serviciile voluntare de pompieri care se vor subordona operațional unităților teritoriale pentru situații de urgență.În situațiile în care se va impune, pentru activități  de asigurare a pazei și protecției unor obiective sau activități, MApN este ținut să acorde spijin la solicitarea MAI.

În raport de instituțiile din cadrul Sistemului national de ordine publică și Securitate națională au loc o serie de modificări. Astfel, în funcție de evoluția situației, pentru instituțiile ante-referite, efectivele și tehnica pentru intervenție prevăzute în planurile actuale vor putea fi suplimentate. Cu titlu exceptional, în cadrul instituțiilor amintite va putea fi angajat fără concurs, pentru o perioadă determinate de 6 luni personal din sursă externă sau prin reîncadrarea acelora trecute în rezervă sau a căror raporturi de serviciu a încetat.  Nu în ultimul rând, pentru a asigura o operativitate sporită. Pe perioada stării de urgență se vor suspenda exercițiile, simulările, aplicațiile și orice alte activități care pot interfera cu măsurile luate de autoritățile competente destinate prevenirii și combaterii răspândirii infecțiilor cu COVID19, cu excepția celor cu caracter militar desfășurate în poligoanele de instrucție.

Desigur, decretul stabilește perametri generali în care va trebui circumscrisă activitatea instituțiilor de ordine publică și Securitate națională. Mai departe, în baza acestuia MAI emite ordinele menite să asigure în concret atingerea scopului pentru care a fost insitutită starea de urgență. Ce vor putea viza aceste ordine din perspectiva ordinii publice am prezentat mai sus. Rămâne însă de văzut cum vor fi transpuse în concret acestea și care vor efectele immediate generate de ele. Noi le vom urmări și analiza cu atenție.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *