Trimitere la rejudecare. Lipsa completurilor specializate la Tribunalul Cluj

Trimitere la rejudecare. Lipsa completurilor specializate la Tribunalul Cluj

Printr-o decizie din 16 iulie 2020, Curtea de Apel Alba Iulia a constatat nulitatea absolută a procesului penal şi a dispus trimiterea cauzei la rejudecare, ca urmare a lipsei completurilor specializate pentru fapte de corupţie în cadrul Tribunalului Cluj.

În fapt, cauza, ce avea ca obiect infracţiuni de corupţie, a fost înregistrată în anul 2014 la Tribunalul Cluj. Deşi pentru anii anteriori Tribunalul Cluj stabilise completuri specializate pentru infracţiunile de corupţie, desemnând în acest sens o parte a completurilor secţiei penale, pentru 2014 nu au fost stabilite astfel de completuri specializate. De altfel, această practică a continuat şi în perioada 2015-2019, fiind stabilite din nou doar după formularea apelului în cauza judecată la Curtea de Apel Alba Iulia.

După ce instanţa a rămas de două ori în pronunţare pe acest motiv de apel şi a repus de fiecare dată cauza pe rol, s-a constituit un complet de divergenţă. Acesta a dispus sesizarea completului de dezlegare a unor probleme de drept din cadrul ICCJ cu două întrebări legate de efectele deciziei 417/2019 a CCR şi de art. 29 din Legea nr. 78/2000. Sesizarea a fost respinsă ca inadmisibilă, cauza a fost a treia oară repusă pe rol şi, după dezbateri şi deliberare, în complet de divergenţă s-a dispus în unanimitate trimiterea cauzei la rejudecare.

Potrivit dispozitivului instanţei, la care cauza a ajuns după strămutarea de la Curtea de Apel Cluj: “Admite apelurile formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală reprezentată prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Cluj şi inculpaţii … împotriva sentinţei penale nr.228 din 2.08.2017 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 3975/117/2014, pe care o desfiinţează şi dispune rejudecarea cauzei de către Tribunalul Alba. Desfiinţează toate actele procedurale întocmite de Tribunalul Cluj. …. Definitivă.”

Apelul de fost formulat de unul dintre inculpaţi, a cărui apărare a fost asigurată de o echipă de avocaţi formată din Radu Chiriţă, Bianca Pantea şi Mihnea Novac.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.