Kocsis Jozsef

Kocsis Jozsef

jozsef.kocsis@chirita-law.com
+40 723 050 208

Kocsis Jozsef s-a alăturat echipei noastre la începutul anului 2024, în cadrul departamentului de drept civil şi comercial. Ariile de drept pentru care prezintă un interes particular sunt: dreptul civil, dreptul comercial şi dreptul proprietăţii intelectuale, acesta fiind specializat cu precădere pe:

  • încheierea contractelor – asistare în faza negocierilor, redactare clauze contractuale, contracte preliminare (antecontracte);
  • contestarea valabilității contractelor încheiate;
  • sancțiuni ale neexecutării obligațiilor contractuale (executarea silită a obligațiilor contractuale, rezoluțiunea contractului, răspunderea contractuală etc.)
  • regimul juridic al dreptului de proprietate – apărarea prerogativelor titularului dreptului de proprietate sau al altor drepturi reale (servitute, superficie etc.) prin acțiuni în grănițuire, acțiuni în revendicare, acțiuni confesorii, acțiuni posesorii etc., sistarea prin partaj a coproprietății, procedura specială a evacuării din imobilele deținute fără drept etc.
  • succesiuni – inclusiv cu elemente care implică incidența Regulamentului Uniunii Europene nr. 650/2012 privind certificatul european de moștenitor; planificarea devoluțiunii succesorale a unei persoane, validitatea și efectele testamentelor, reducțiunea liberalităților excesive, raportul donațiilor etc. 
  • drept de autor, protecția mărcilor – asistare și reprezentare pentru înregistrarea unei mărci, reprezentare OSIM, contestarea validității unei mărci etc.

Kocsis Jozsef este absolvent cu Diplomă de merit al Facultății de Drept din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iaşi, promoţia 1992. În 1993 a absolvit Institutul Naţional de pregătire și perfecționare a magistraților (INM). A obținut titlul de doctor în drept, în 2003, după susţinerea tezei „Sancțiuni ale neexecutării obligațiilor civile contractuale” în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A efectuat numeroase stagii de cercetare-documentare în cadrul unor instituţii europene şi universităţi cu renume, dintre care amintim Universitatea Pantheon Assas Paris II, Universitatea Paris XII.

Membru al Baroului Cluj începând cu anul 1996, după ce în prealabil (1992-1994) a activat în calitate de judecător în cadrul Judecătoriei Sector IV Bucureşti şi al Judecătoriei Turda. 

Kocsis Jozsef este cadru didactic al Facultății de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din anul 1995. Acesta este începând cu anul 2012 titular de curs, nivel licență, la una dintre serii la disciplinele: „Drept civil. Contracte speciale”; „Drept civil. Succesiuni” și „Dreptul proprietății intelectuale”.

În calitate de cadru didactic colaborator al Facultăţii de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, în perioada 2010-2022, a predat cursul „Contracte de valorificare a fondurilor europene” în cadrul masterului „Auditul și managementul financiar al fondurilor europene”.

A activat şi în calitate de cercetător ştiinţific în cadrul „Institutului de cercetări socio-umane al Academiei Române” în perioada 1995-2008.

Este arbitru în cadrul Curții de arbitraj al Camerei de comerț și Industrie Cluj de peste 20 de ani.

 

Kocsis Jozsef este autor a numeroase studii și articole publicate în reviste de specialitate și în volume colective, dar și a unor lucrări didactice universitare:
I. Lucrări didactice relevante pentru specializarea Drept civil:
1. J. Kocsis, P. Vasilescu, Drept civil. Succesiuni, ed. Hamangiu, Bucuresti, 2016,
2. colaborare la „Dicţionar de drept civil” de Mircea Mureşan, Editura Cordial Lex, Cluj-Napoca 2009 – ediţie actualizată, îndreptată şi dezvoltată în col., coordonator P. Vasilescu, 243/800 pagini;
3. M. Mureşan, J. Kocsis: „Drept civil. Succesiunile – privire sintetică”, Editura „Cordial Lex”, Cluj-Napoca, 1995.
4. M. Mureşan, J. Kocsis:„Praxis. Drept civil, Succesiuni” Editura Cordial Lex, Cluj-Napoca, 1996.

II. Lucrări ştiinţifice relevante pentru specializarea Drept civil. Articole. Studii:
1. „Sancţiunea neexecutării obligaţiilor civile contractuale”, teză de doctorat, 2003, nepublicată, disponibilă la Biblioteca Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai.
2. „Excepţia de neexecutare – sancţiune a neîndeplinirii obligaţiilor civile contractuale” revista „Dreptul” nr. 4/1999.
3. „Clauza penală – modalitate de reparare a unui prejudiciu sau pedeapsă privată” în „Studii şi cercetări din domeniul ştiinţelor socio-umane” vol. 12, Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, Editura Argonaut, 2004.
4. „Executarea silită în natură a obligaţiilor de a face” în „Revista de drept comercial” nr. 3/1999;
5. „Unele consideraţii teoretice şi practice privind eroarea de drept”, Revista „Dreptul” nr. 8/1992.
6. „Inexistenţă sau neconstiotuţionalitate”, revista „Dreptul” nr. 4/1996
7. „Unele consideraţii referitoare la arvună şi convenţia accesorie de arvună” Revista „Dreptul” nr. 12/1998;
8. „Sistemul sancţionator al daunelor cominatorii” Revista “Studia” UBB seria Iurisprudentia nr. 1/2000”.
9. „Aprecieri asupra unor reglementări legale din materia reprezentării succesorale”, în „Liber Amicorum Liviu Pop”, ed. Universul juridic, București, 2015;
10. „O incursiune în activitatea științifică a Profesorului Dan Chirică” în volumul „In honorem Dan Chirică. Între dogmatica dreptului și rațiunea practică”, ed. Hamangiu, București, 2018;
11.„Despre drepturile creditorului succesoral și limitele lor legale” în volumul In honorem Valeriu Stoica. Drepturi, libertăți și puteri la începutul mileniului III”, ed. Universul Juridic, București, 2018.
12. „Despre aparenta vocație de generalitate a procedurii de evacuare reglementate de art. 1034 și urm.ătoarele din Codul de procedură civilă”, în volumul „In honorem Flavius Antoniu Baias. Aparența în drept”, ed. Hamangiu, București, 2021, tomul I;
13. „Despre obligația de restituire care incumbă unuia dintre soți/soților în caz de rezoluțiune a antecontractului privitor la un imobil, semnat în calitate de promitent vânzător doar de unul dintre ei” în volumul In honorem Emese Florian, ed. Hamangiu, București, 2022;

III. Lucrări elaborate în domeniul proprietăţii intelectuale:
1. „Marca comunitară. Privire sintetică” în „Repere în dreptul afacerilor. Contracte profesionale. Marca comunitară”, ed. Hamangiu, București, 2015.
2. „Despre dreptul de divulgare al autorului” în „Revista română de drept al afacerilor” nr. 6/2007.
3. „Mesures provisoires et rétentions douanières. La législation de la Roumanie et de la République de Moldavie” în vol. „L’efficacité des mesures de lutte contre la contrefacon. Etude comparèe”, Société de législation comparée, Paris, 2006.
4. „Considerations in Regard to the Romanian Copyright law” în „Copyright and Consequences” (Chapter 10), coordonatori Lee Becker şi T. Vlad, Hampton Press Inc., 2003. Cresskill, New Jersey.
5. „Retransmiterea prin cablu în lumina noii legi a dreptului de autor nr. 8/1996” Revista “Fiat Justitia” nr. 1/1998;

A participat în calitate de invitat la TVR Cluj la două emisiuni cu profil juridic (Legal 100%), emisiunile fiind disponibile la următoarele linkuri: 

 

Kocsis Jozsef vorbește fluent limba franceză, fiind totodată vorbitor nativ de limba maghiară.