Substanţe dopante. Modificări legislative

Substanţe dopante: prin Legea nr. 219/2021 s-au adus modificări şi completări Legii nr. 104/2008 privind prevenirea şi combaterea producerii şi traficului ilicit de substanţe dopante cu grad mare de risc. Săptămâna aceasta, mai exact în data de 27.08.2021, au intrat în vigoare ultimele modificări aduse de legea menţionată.

Faţă de vechea reglementare, noua reglementare împarte substanţele interzise în două categorii:

  • substanţe dopante cu grad mare de risc, prevăzute în anexa nr. 1 a Legii nr. 219/2021, care, potrivit expunerii de motive, ar conţine numai steroizi anabolici sintetici, testosteronul şi derivaţii săi, eritropoietină, hormoni de creştere şi alte substanţe chimice care sporesc producerea naturală şi eliberarea de testosteron şi hormoni de creştere;
  • substanţe dopante de risc, prevăzute în anexa nr. 2 a Legii nr. 219/2021, care conţine, spre exemplu, adrenalină (epinefrină), modafinil, precum şi alte substanţe.

Distincţia dintre cele două tipuri de substanţe este importantă, deoarece de această distincţie depinde tipicitatea unor infracţiuni prevăzute de legea în discuţie.

Astfel, dacă în cazul substanţelor cu grad mare de risc constituie infracţiune fabricarea, producerea, experimentarea, prepararea, procesarea, transformarea, oferirea, distribuirea, vânzarea, punerea în vânzare, administrarea, livrarea cu orice titlu, trimiterea ori alte operaţiuni privind circulaţia acestor substanţe, în cazul celor prevăzute în anexa nr. 2, adică în cazul substanţelor de risc, aceeaşi faptă constituie doar contravenţie.

De asemenea, în cazul substanţelor cu grad mare de risc constituie infracţiune atât finanţarea săvârşirii faptelor menţionate anterior, precum şi îndemnul la consumul ilicit al acestora.

Pe de altă parte, în cazul ambelor categorii de substanţe este incriminată drept infracţiune atât introducerea sau scoaterea din ţară, cât şi importul/exportul acestora.

Totodată, va determina antrenarea răspunderii penale publicitatea făcută fără drept ambelor categorii de substanţe ori produselor care le conţin.

Nu în ultimul rând, trebuie precizat că legea nu stabileşte doar aspecte legate de răspunderea penală ori contravenţională, ci reglementează şi aspecte referitoare la desfăşurarea activităţilor de culturism şi/sau fitness. Spre exemplu, Legea nr. 219/2021 clarifică sfera persoanelor care trebuie să solicite autorizarea pentru desfăşurarea acestor activităţi. Dacă vechea reglementarea a cauzat interpretări divergente din această perspectivă, prevăzând obligaţia autorizării doar pentru „sălile de culturism sau de fitness”, noua reglementare clarifică acest aspect, instituind obligaţia autorizării în rândul tuturor „persoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, precum şi asociaţiilor în participaţiune care desfăşoară atare activităţi”. Încălcarea acestei obligaţii va constitui însă contravenţie.

Potrivit expunerii de motive, modificare şi completarea Legii nr. 104/2008 a avut la bază inclusiv necesitatea unei legislaţii unitare referitoare la stoparea traficului ilicit de substanţe dopante în rândul statelor membre ale Consiliului Europei.

avocat Andra Maria Coţ

One Comment
  1. Buna ziua

    Pana la urma consumul si detinerea este penalizat cu contraventie sau se face dosar penal? Citesc la “Capitolul IV Sancțiuni”, si acolo vad “…constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei.”, respectiv “…constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei.”

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *