Restituirea cauzei la parchet şi excluderea probaţiunii rezultate din interceptarea convorbirilor telefonice cu sprijinul SRI.

Într-o cauză în care s-a dispus trimiterea în judecată a unor clienţi pentru comiterea unor prezumtive fapte de evaziune fiscală, SCA Chiriţă şi Asociaţii a obţinut o soluţie favorabilă.

Printr-o hotărâre a Tribunalului Sălaj, rămasă definitivă în faţa Curţii de Apel Cluj, s-a dispus restituirea cauzei la parchet şi s-a constatat nulitatea absolută a măsurilor de supraveghere puse în executare cu sprijinul SRI, aspect care condus la excluderea probaţiunii rezultate din interceptarea convorbirilor telefonice.

În privinţa restituirii cauzei la parchet, aceasta a fost dispusă întrucât rechizitoriul a fost întocmit întocmit fără respectarea dispoziţiilor legale din perspectiva modului de descriere a faptelor deduse judecăţii. S-a apreciat că modul de întocmire a rechizitoriului a condus la o descriere neclară a acuzaţiei şi la imposibilitatea stabilirii de o manieră clară şi precisă a obiectului judecăţii.

În privinţa nulităţii măsurilor de supraveghere tehnică şi a excluderii probaţiunii rezultate, s-a constatat faptul că măsurile de supraveghere tehnică au fost puse în executare cu sprijinul SRI, organ necompetent funcţional şi material să efectueze acte de cercetare penală. Soluţia s-a întemeiat şi pe considerente Deciziilor nr. 51/2016 şi 302/2017 ale Curţii Constituţionale.

Consecutiv constatării nulităţii absolute, s-a dispus eliminarea fizică de la dosarul cauzei a probaţiunii rezultate din măsurile de supraveghere tehnică (din interceptarea convorbirilor telefonice).