În data de 21 aprilie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial OUG nr. 53/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind măsurile de protecţie socială determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, care modifică printre altele OUG nr. 30/2020 și OUG nr. 32/2020.
Extinderea câmpului de aplicare a indemnizației de șomaj tehnic
Pe lângă mențiunea cuprinsă la art. XV alin 1 din OUG nr. 30/2020 privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru alți profesioniști, se prevede că indemnizaţia se acordă și avocaţilor a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă.
Condiția primordială este ca în luna pentru care se solicită indemnizaţia aceste entități să fi realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depăşesc câştigul salarial mediu brut.
Pentru avocați termenul pentru depunerea documentelor în vederea solicitării indemnizaţiei aferente primei luni în care a fost instituită starea de urgenţă este de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței, deci se socoteşte de la data de 21 aprilie 2020. Pentru categoria altor profesioniști, astfel cum sunt reglementaţi de art. 3 alin. (2) din Codul civil, precum şi persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005, termenul se prelungeşte cu 5 zile lucrătoare.
Pentru acordarea indemnizaţiilor aferente lunii aprilie şi lunilor următoare din perioada stării de urgenţă, termenul de depunere a solicitărilor este până pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizaţiei din luna anterioară.
Impozitarea indemnizației pentru șomaj tehnic
Ordonanța vine cu precizarea că pentru indemnizația acordată altor profesioniști, avocaților, sportivilor definiți conform art. 671 alin. (1) lit. a)-c) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, și pentru persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe, se datorează atât impozit pe venit, cât și contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate și nu se datorează contribuţia asigurătorie pentru muncă reglementată de Legea nr. 227/2015.
Obligaţiile fiscale se vor declara prin Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi se plătesc de către persoanele fizice beneficiare la termenul stabilit conform Codului fiscal, pentru veniturile realizate în anul 2020.
Cât privește calculul obligaţiilor fiscale datorate, în cazul indemnizaţiei lunare prevăzută pentru categoriile de mai sus (mai puțin persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005), acesta se efectuează de către persoanele fizice beneficiare prin aplicarea cotelor prevăzute de Codul fiscal asupra indemnizaţiei brute încasate de la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Pentru calculul impozitului pe venit se aplică regulile generale prevăzute de Codul fiscal.
În cazul indemnizaţiei de care beneficiază persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005, calculul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează de către cooperaţia cu care persoanele au încheiate convenţii individuale, respectiv de structura sportivă, în calitate de plătitori, din indemnizaţia brută încasată de la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
Exceptări de la indemnizația pentru șomaj tehnic
Ordonanța mai prevede că indemnizația pentru șomaj tehnic nu se aplică societăţilor comerciale reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, deci societăţilor cu răspundere limitată, societăţilor pe acţiuni, societăților în nume colectiv sau în comandită şi nici grupurilor de interese economice reglementate de Legea nr. 161/2003.
De asemenea în ceea ce privește persoanele care beneficiază de un drept de pensie şi persoanele încadrate în grad de handicap dar încadrate în muncă sau care se află într-una dintre categoriile prevăzute la art. XV din OUG nr. 30/2020, pot opta între încasarea indemnizației pentru salariați sau indemnizația prevăzută pentru alți profesioniști.
Suspendarea executărilor silite
O modificare importanță adusă de OUG nr. 53/2020 este cea referitoare la executarea silită prin care se prevede că pe perioada instituirii stării de urgenţă astfel cum a fost prelungită prin Decretul președintelui, se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, fiscale, financiare şi comerciale care se aplică asupra drepturilor lunare plătite prin casele teritoriale sau sectoriale de pensii. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor plătite de casele teritoriale sau sectoriale de pensii se aplică, automat, prin efectul legii, de către aceste instituţii fără a fi necesară formularea unei solicitări din partea beneficiarilor acestor drepturi. Măsurile de suspendare încetează la 60 de zile de la data încetării stării de urgenţă.
Tot în ceea ce privește executările silite, se prevede că sumele reprezentând indemnizației pentru șomaj tehnic, nu sunt supuse executării silite prin poprire pe durata acordării lor, indiferent de bugetul din care se suportă.
Alte măsuri
O veste bună pentru șomeri este că ordonanța mai prevede că indemnizația clasică de șomaj prevăzută de Legea nr. 76/2002, se acordă pe durata stării de urgență indiferent dacă perioada stabilită conform legii pentru acordarea indemnizației a expirat.
avocat Raluca Colcieri