Primar de oraș - achitare după condamnare cu executare

Primar de oraș - achitare după condamnare cu executare

Printr-o decizie din data de 06 octombrie 2020, Curtea de Apel Cluj a desființat în întregime sentinţa de condamnare pentru o infracțiune asimilată infracţiunilor de corupție pronunţată anterior de Judecătoria Jibou. Instanţa de fond a dispus anterior condamnarea unui fost primar de oraș la pedeapsa de 2 ani și 8 luni de închisoare pentru comiterea unei infracțiuni prevăzute în Legea nr. 78/2000.

Clientul a fost acuzat că în perioada în care a avut calitatea de primar al orașului, ar fi efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută, deși îi era interzis să dețină orice funcție de conducere sau de execuție în cadrul societăților comerciale. Prima instanță a reținut că acesta ar fi recunoscut comiterea acțiunilor reținute și că s-ar proba dincolo de orice dubiu rezonabil faptul că a prevăzut că activitatea sa reprezintă o administrare în fapt a societății.

În apărare, în fața instanței de apel s-a susținut că pentru a ne afla sub incidența infracțiunii referite nu este suficient doar să fie efectuate operațiuni financiare de către subiect, ci acele operațiuni trebuie să fie săvârșite ca acte de comerț. Mai mult decât atât, actele în cauză trebuie să aibă ca scop final un act de speculație sau să constituie o acțiune de intermediere în circulația banilor, făcută în mod organizat. 

Nuanțând, s-a demonstrat că depunerile de numerar, retragerile de numerar și semnarea ordinelor de plată nu constituie prin ele însele acte de comerț. Dincolo de fundamentul legal, apărările înaintate și-au găsit o puternică susținere și în pozițiile jurisprudențiale ale ÎCCJ sau în considerentele unor decizii ale Curții Constituționale. În atare condiții, s-a demonstrat că elementele constitutive ale infracțiunii cercetate nu sunt întrunite, fapta subiectului neavând semnificația penală reținută.

Curtea de Apel Cluj a dispus desființarea în întregime a sentinței de condamnare și a pronunțat o nouă hotărâre, prin care în baza art. 16 alin. (1) lit. b) C. proc. pen. a dispus achitarea clinetului, reținând că fapta care a făcut obiectul acuzației nu este prevăzută de legea penală (nu constituie infracțiune). Nu în ultimul rând, hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Cluj reprezintă şi un oarecare reviriment jurisprudential.

În apel, apărarea clientului a fost asigurată de o echipă de avocaţi ai SCA Chiriță și Asociații formată din Cristian Mihai Lazăr și Florin Mircea.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *