Permisul de conducere în cazul săvârşirii unei infracţiuni

Prin articolul de faţă ne propunem să aducem câteva lămuriri persoanelor care sunt interesate de ceea ce se întâmplă cu permisul de conducere în momentul în care un agent de poliţie sau frontieră constată că s-a săvârşit o infracţiune la regimul rutier.

Să presupunem că X a plecat cu maşina de la un prieten după ce a consumat în prealabil băuturi alcoolice. În timp ce conducea spre casă i s-a făcut semnal regulamentar de oprire de către un echipaj de poliţie, X nu s-a conformat, motiv pentru care s-a procedat la urmărirea acestuia, fiind blocat după cca. 300 de m. Având în vedere faptul că X avea o atitudine bizară şi emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta este momentul din care intervin anumite modificări cu privire la dreptul de a conduce a lui X.

Conform dispoziţiilor legale, perioada în care un permis de conducere se consideră suspendat este cea prevăzută de art. 111 din O.U.G. nr. 195/2002 unde se stipulează că la momentul constatării faptelor prevăzute la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal, poliţistul rutier sau poliţistul de frontieră reţine permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia, eliberând totodată o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Cu titlu de exemplu, faptele penale la care face trimitere acest articol de lege sunt: conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia.

În continuare, la art. 114 alin. 2 din OUG nr. 195/2002 se stipulează că în situaţia în care un judecător pronunţă o hotărâre de condamnare pentru faptele amintite mai sus, perioada de suspendare a dreptului de a conduce încetează şi urmează etapa următoare, respectiv cea în care permisul de conducere se anulează (de la momentul rămânerii definitive a hotărârii).

Să luăm situaţia concretă a lui X. Dacă instanţa de judecată dispune condamnarea lui X pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe la pedeapsa amenzii sau închisorii permisul de conducere se anulează. X nu mai are dreptul de a conduce decât după ce va aplica pentru redobândirea unui nou permis de conducere în termenul şi condiţile stabilite de lege.

Astfel, dacă X a fost condamnat la pedeapsa amenzii penale ori a închisorii executate în regim penitenciar, acesta se poate prezenta la un nou examen pentru dobândirea dreptului de a conduce după trecerea unui termen de 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a executării pedepsei în regim penitenciar.

Dacă a fost condamnat la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, X se poate prezenta la examenul pentru dobândirea dreptului de a conduce după trecerea unui termen de 1 an de la data rămânerii definitive a acestei hotărâri de condamnare cu suspendare.

Dacă termenele de mai sus sunt îndeplinite, X poate să înceapă demersul pentru obţinerea permisului anulat. Acesta trebuie să se înscrie la o şcoală de şoferi autorizaţi şi să urmeze din nou cursurile pentru categoria respectivă.

Important de ştiut este că atunci când instanţa de judecată a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei, din momentul în care această hotărâre devine definitivă, titularul permisului de conducere se poate prezenta la poliţie pentru a-şi ridica permisul de conducere, permis care rămâne valabil. Acest lucru se întâmplă deoarece renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei nu sunt soluţii de condamnare, sens în care nu le sunt aplicabile cele discutate.

Desigur, situaţiile exemplificate sunt cele mai des întâlnite în materie rutieră, însă în practică discuţiile pot fi mult mai diversificate şi ample.

avocat Armida Albani-Rocchetti

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *