Ordonanța nr. 9/2021 privind accesul la informaţii financiare în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a anumitor infracţiuni

Ordonanţa nr. 9/2021 instituie unele măsuri privind accesul la informaţii financiare şi a analizelor financiare în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a anumitor infracţiuni.

Registrul centralizat de conturi bancare este registrul central electronic pentru conturi de plăţi şi conturi bancare identificate prin IBAN.

Informaţiile financiare, în sensul utilizat în ordonanţă, sunt informaţii sau date, precum datele privind activele financiare, transferurile de fonduri sau relaţiile de afaceri financiare, deţinute deja de către Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (în continuare Oficiul) sau de către unităţile de informaţii financiare din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Analiza financiară este rezultatul analizei operaţionale şi strategice care a fost deja efectuată de către Oficiu.

Infracţiunile grave sunt cele de competenţa Europol, cum ar fi, spre exemplu terorism, criminalitate organizată, trafic de droguri, activităţi de spălare a banilor, trafic de fiinţe umane, infracţiuni de corupţie, omor şi vătămare corporală gravă, dar şi tâlhărie, furt calificat, înşelăciune, fraudă etc.Autorităţile competente să acceseze şi să consulte registrul centralizat de conturi bancare, respectiv să solicite şi să primească informaţii financiare sau analize financiare sunt:

 • Poliţia Română;
 • Poliţia de Frontieră Română;
 • Direcţia Generală Anticorupţie din subordinea Ministerului Afacerilor Interne;
 • Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică;
 • Secţia parchetelor militare;
 • Direcţia Naţională Anticorupţie;
 • Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism;
 • Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie;
 • Departamentul pentru Lupta Antifraudă;
 • Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate este autoritate competentă să acceseze şi să consulte registrul centralizat de conturi bancare.

Şi celelalte unităţi de parchet au acces la registrul centralizat de conturi bancare, respectiv la informaţii financiare şi analize financiare oferite de Oficiu, prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Accesarea registrului şi consultarea informaţiilor privind conturile bancare se face de către autorităţile competente, în mod direct şi fără întârziere atunci când acest lucru este necesar pentru îndeplinirea atribuţiilor care le revin în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a infracţiunilor grave, inclusiv pentru identificarea, urmărirea şi indisponibilizarea activelor legate de o astfel de investigaţie.

Există două situaţii în care se poate refuza, motivat, accesul la informaţii financiare sau analize financiare:

 • există motive obiective de a presupune că furnizarea informaţiilor financiare sau analizelor financiare solicitate ar avea un impact negativ asupra investigaţiilor sau analizelor în curs de desfăşurare;
 • în circumstanţe excepţionale, dacă divulgarea informaţiilor ar fi, în mod clar, disproporţionată faţă de interesele legitime ale unei persoane fizice sau juridice ori ar fi irelevantă în ceea ce priveşte scopurile pentru care a fost solicitată.

Ordonanţa nu aduce atingere dreptului organelor judiciare de a solicita şi de a obţine date din registrul centralizat de conturi bancare, în condiţiile Codului de procedură penală.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *