Noile măsuri şi restricţii pe înţelesul tuturor, deşi neînţelese

Acum 1 an ne apucam să comentăm pe foc automat măsurile luate de autorităţi cu scopul de prevenire a efectelor pandemiei şi încercam să ne dăm seama de scopul lor.

Am sperat să nu fie cazul să revenim la astfel de comentarii şi întrebări existenţiale însă se pare că aceleaşi autorităţi nu se dezic. În consecinţă încercăm, în continuare, să desluşim ce trebuie să (nu) facem în continuare, chiar dacă problema lipsei scopului se menţine. Menţionăm că noua hotărâre e HG nr. 348 publicată în M. Of nr. 308/26.03.2021.

1. De când şi până când se aplică noile măsuri?

HG intră în vigoare de la data publicării ei, adică de astăzi 26 martie 2021 dar la art. 5 din document ni se spune că stabilirea măsurilor ce vor fi aplicabile se va face în maxim 48 de ore de la atingerea unuia din pragurile de incidenţă cumulată a cazurilor. Pe scurt,  de duminică măsurile aplicabile se vor vedea într-o hotărâre de consiliu judeţean pentru situaţii de urgenţă. Până când? Tot la art. 5 ni se spune că se iau pentru 14 zile şi că se vor reevalua la final dar HG 348 completează HG 293 care e în vigoare până la mijlocul lui aprilie (după care cu o marjă de eroare de 0,00001% se prelungeşte încă 1 lună). Pe scurt, până în 10 aprilie sigur se aplică şi probabil se vor prelungi.

În continuare nu vom prezenta toate măsurile de diminuare a impactului de risc din HG 293 (ultima prin care a fost prelungită starea de alertă) ci doar cele care au suferit modificări prin HG 348.

2. Ce nu avem voie să facem în funcţie de incidenţa cumulată?Cum se calculează incidenţa cumulată?

a. Incidenţă cumulată sub 4/o mie de persoane –  cazul fericit

În cazul fericit de mai sus nu se modifică nimic, respectiv rămân în vigoare restricţiile de noapte dintre 22,00 – 5,00 şi textul spune aşa:

în toate localităţile se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 22,00-5,00, cu următoarele excepţii:

a)         deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b)         deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c)         deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d)         deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

b. Incidenţă cumulată între 4/o mie de persoane – 7,5/o mie de persoane – cazul mai puţin fericit:

În acest caz în weekend – vineri, sâmbătă şi duminică – există interdicţia de circulaţie în afara locuinţei cu excepţiile de mai sus dar în intervalul 20,00 – 5,00.

În timpul săptămânii se menţine restricţia între orele 22,00 – 05,00 (Covid doar circulă doar în weekend).

c. Incidenţă cumulată peste 7,5/o mie de persoane – cazul trist:

În acest caz se pare că circulă Covid de la ora 20,00 şi în timpul săptămânii şi în weekend şi nu putem circula în afara locuinţei (cu excepţiile de mai sus), indiferent de ziua săptămânii în intervalul 20,00 – 5,00.

! Ca să putem scăpa de măsuri după ce localitatea unde locuim e încadrată în cazul al doilea sau al treilea e necesar ca după 14 zile incidenţa să scadă sub 3,5/mie, respectiv sub 7/mie. Ne întrebăm care e logica pentru care după 14 zile pragurile de incidenţă cumulată scad cu 0,5/mie, presupunând că există una.

! Ca să putem dovedi că suntem într-una din situaţiile de excepţie de mai sus trebuie să avem la noi a)legitimaţie de serviciu sau b)adeverinţă de la angajator sau c)declaraţie pe proprie răspundere.

! După ce multe persoane (între care şi noi) s-au sesizat cu privire la faptul că datele demografice în raport de care se calculează incidenţa cumulată a cazurilor sunt vechi de 10 ani, adică de la recensământul din 2011, prin noua HG ni se spune că Evidenţa populaţiei va transmite date proaspete cu privire la toate persoanele care au domiciliul sau reşedinţa declarate în fiecare localitate în prima zi lucrătoare a săptămânii la ora 16,00 şi că acestea se vor comunica la STS şi vor reprezenta baza de calcul pentru incidenţă.

3. Ce e închis în continuare? Ce se închide în plus?Când sunt deschise restaurantele şi terasele?

În afară de sănătatea mintală a multora din noi, rămân închise:

  • Peste 3/mie sălile de jocuri, piscinele, locurile de joacă, restaurantele;
  • Peste 4/mie sălile se sport şi fitness – acestea se pot redeschide doar dacă incidenţa cumulară la 14 zile scade sub 3,5/mie (din nou diferenţa inexplicabilă de 0,5)

Restaurantele, terasele, magazinele şi toţi operatorii economici (din cei care mai supravieţuiesc) care desfăşoară activităţi de comerţ sau prestări servicii în spaţii închise sau deschise, se închid la ora 21 în cazul fericit (sub 4/mie).

În cazul mai puţin fericit respectiv între 4 – 7,5/mie se vor închide la ora 18 doar în weekend (vineri, sâmbătă, duminică).

În cazul trist adică peste 7,5/mie se închid în fiecare zi la ora 18.

! Cine poate să rămână deschis indiferent de oră: benzinării, farmacii, livrare la domiciliu, transport de persoane cu autovehicule peste 9 locuri cu tot cu locul şoferului (oare ce se întâmplă cu taxi şi Bolt?), transport de marfă.

! Se mai spune că se va stabili prin ordin al ministerului de resort care va fi gradul de ocupare al spaţiului pentru operatorii economici în funcţie de suprafaţă.

4. Ce facem de Sărbători?

Momentan s-a stabilit că se poate ieşi din casă pentru ritualurile religioase de Pesah din 27-28 martie între orele 18,00-22,00 şi de Paştele Catolic, adică în noaptea dintre 3 şi 4 aprilie în intervalul 20,00 – 2,00. (nu se spune însă dacă atunci se va ieşi sau nu cu declaraţie sau cum se va verifica apartenenţa la o confesiune).

5. În loc de concluzie

Ne abţinem în continuare să comentăm măsurile de genul vacanţa şcolară de 5 săptămâni şi scopul declarat şi cel ocult al acestia, însă continuăm să nu vedem logica măsurilor luate şi nici scopul lor. Ne întrebăm de asemenea pentru cei care au programare la vaccin în afara orelor permise pentru vaccinarea anti Covid dacă se încadrează excursia în asistenţă medicală ce nu poate fi amânată sau nu?

Dar terasele care respectă norme de distanţare etc. şi ceilalţi operatori care respectă regulile şi rămân închişi oare cu ce au greşit? S-au realizat modele matematice care să justifice răspândirea virusului pe terase, la piscine ş.a. sau sunt măsuri luate complet aleatoriu?!

Suntem de un an într-o distopie a realităţii, în care unicele măsuri de protecţie a sănătăţii publice constau în închiderea unor unităţi economice şi în transformarea copiilor în campioni la Minecraft şi Fortnite. Încă nu ştim cât din transmiterea virusului se realizează în restaurante şi cât în alte locaţii, cât în şcoli etc. Ştim însă că, fără niciun model, fără statitici, cifre, studii, toate care puteau fi realizate în acest an, sacrificăm prin hotărâri de guvern care nu sunt supuse vreunei forme de dezbatere educaţia copiilor, cultura naţională atât cât mai există din ea, slujbele a sute de mii de oameni care lucrează în Horeca sau turism şi investiţiile a câtorva mii de oameni care au avut curajul să învestească într-o cârciumă.

Oamenii mor arşi în spitale, într-un an nu am reuşit să mărim capacitatea de tratare a bolii, dar reacţionăm ca stat interzicând activităţi, cinematografe, teatre şi educaţia şcolară. Când guvernul ne va explica astfel încât să înţelegem şi noi, cei care nu sunt nici lipsiţi de educaţie, nici de informaţie şi nici nu credem în 5G, de ce interdicţia de ieşi din casă după ora 20 şi închiderea magazinelor la ora 18 o să reducă numărul infectărilor şi a decesul provocate de acest virus, probabil că nu vom comenta. Până atunci, este de datoria noastră să ne opunem generalizării interdicţiilor prin hotărâre de guvern.

Oana Chiriţă

Radu Chiriţă

One Comment
  1. O nebunie generală. Mă întreb dacă e suficient să ne informăm zilnic in care dintre variante ne aflăm și dacă putem decide de capul nostru la ce intervale orare ne incadrăm. Domniile lor țin cont că situația statistică se poate modifica și în sensul bun? Sigur nu vor permite cifrele așa ceva…..

    Nu prea înțeleg ce fac navetiștii? Cunosc persoane care fac naveta dintr-un județ în altul. Țin cont de procentul pandemic din județul de domiciliu sau din cel unde merg la muncă..
    Despre munca în instituțiile de cultură se pare că nici nu poate fi vreo speranță. Spectacole?……vai de noi. La magazine se vor buluci oamenii în intervalele stabilite și atunci nu se vor infecta?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *