Măsurile provizorii în sistemul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Modificări recente

Măsurile provizorii în sistemul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului sunt prevăzute de art. 39 din Regulamentul Curţii şi se aplică în circumstanţe excepţionale, în cazurile în care există un risc iminent de prejudiciu ireparabil. Acestea joacă un rol esenţial în evitarea unor situaţii ireversibile care ar împiedica instanţele naţionale şi/sau Curtea să examineze în mod corespunzător plângerile formulate în temeiul Convenţiei şi, dacă este cazul, să asigure reclamantului beneficiul practic şi efectiv al drepturilor invocate în temeiul Convenţiei.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului poate indica măsuri provizorii până la o notificare ulterioară sau pentru o perioadă limitată de timp, în funcţie de circumstanţele cauzei. Părţile la procedură pot solicita Curţii să îşi reconsidere decizia de a indica măsuri provizorii sau pot depune o nouă cerere dacă cererea formulată iniţial a fost respinsă, în cazul în care circumstanţele se schimbă.

Nerespectarea măsurilor provizorii de către un stat pârât subminează eficacitatea dreptului la o cerere individuală garantat de art. 34 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi angajamentul formal al statului, prevăzut la art. 1, de a proteja drepturile şi libertăţile prevăzute în convenţie.

 

Modificări cu privire la măsurile provizorii

În luna noiembrie a acestui an, în contextul unor reforme procedurale mai ample demarate încă din luna iunie 2023, plenul Curţii Europene a Drepturilor Omului a adoptat mai multe decizii care clarifică şi codifică practica sa existentă în materie de măsuri provizorii.

Ca urmare a deciziilor plenului Curţii, anumite propuneri de amendamente la art. 39 din Regulamentul Curţii au fost prezentate statelor pentru observaţii scrise. Consultări similare vor fi lansate cu o serie de organizaţii cu experienţă în reprezentarea reclamanţilor în faţa Curţii, precum şi cu asociaţiile relevante ale barourilor. În urma procesului de consultare, va fi elaborat şi publicat un ghid practic actualizat care va însoţi art. 39 în forma sa modificată. Ghidurile practice sunt emise de Preşedintele Curţii pentru a oferi clarificări cu privire la aspecte ale procedurii Curţii. Un astfel de ghid actualizat ar putea oferi detalii suplimentare cu privire la procesul de luare a deciziilor atunci când sunt depuse cereri de măsuri provizorii.

De asemenea, plenul Curţii a decis următoarele:

  • Dezvăluirea identităţii judecătorilor care pronunţă deciziile privind cererile de măsuri provizorii;
  • Menţinerea practicii de motivare ad-hoc a deciziilor adoptate în temeiul art. 39 din Regulamentul de procedură şi de emitere a unor declaraţii de presă atunci când circumstanţele cauzelor impun acest lucru;
  • Emiterea unor decizii judiciare oficiale care să fie trimise părţilor;
  • Menţinerea practicii consacrate de amânare a examinării cererilor de măsuri provizorii şi de solicitare a părţilor de a prezenta informaţii în acele circumstanţe în care situaţia nu este extrem de urgentă şi în care informaţiile prezentate nu au fost suficiente pentru a permite Curţii să examineze cererea.

Data la care vor fi puse în aplicare modificările cu privire la art. 39 din Regulamentul de procedură va fi comunicată în timp util pe site-ul Curţii.

 

avocat Flavia Ţuică

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *