O cauză cunoscută public ca fiind un Dosar ANRP a fost soluţionată definitiv astăzi de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală. În privinţa clientului societăţii noastre, beneficiar al procedurii de retrocedare care s-a aflat pe rolul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor în urmă cu aproximativ 12-13 ani, instanţa supremă a dispus în mod definitiv achitarea în raport de majoritatea acuzaţiilor, încetarea procesului penal în raport de o acuzaţie şi înlăturarea dispoziţiilor de obligare la plata despăgubirilor.
Clientul societăţii noastre a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu, susţinându-se că ar fi ajutat funcţionarii publici să aprobe cu încălcarea legii raportul de evaluare a imobilului vizat de procedura de retrocedare, ceea ce ar fi condus la plata unor despăgubiri de o valoare superioară celei la care beneficiarul ar fi fost îndreptăţit. De asemenea, a fost acuzat că ar fi spălat banii încasaţi în urma procedurii de retrocedare. În raport de aceste acuzaţii, instanţa supremă a arătat că faptele concret imputate nu sunt prevăzute de legea penală, procedura desfăşurându-se în conformitate cu dispoziţiile legale, ceea ce înseamnă că şi sumele de bani obţinute în urma procedurii de retrocedare au fost obţinute în mod legal, motiv pentru care a dispus în mod definitiv achitarea clientului nostru.
Pe de altă parte, a fost acuzat de faptul că ar fi mituit evaluatorul desemnat să efectueze raportul de evaluare a imobilului care a determinat declanşarea procedurii de retrocedare. În privinţa acestei acuzaţii, instanţa supremă a arătat că nu există probe că persoana acuzată ar fi comis fapta, motiv pentru care a dispus mod definitiv achitarea clientului nostru.
În fine, în raport de o altă acuzaţie de dare de mită, instanţa supremă a făcut aplicarea Deciziei nr. 297/2018 a Curţii Constituţionale, a Deciziei nr. 358/2022 a Curţii Constituţionale (la adoptarea căreia a contribuit şi colectivul departamentului de drept penal a societăţii noastre) şi a Deciziei nr. 67/2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel că a constatat împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale şi a dispus în mod definitiv încetarea procesului penal.
Ca urmare a soluţiilor de achitare, instanţa supremă a înlăturat dispoziţia instanţei de fond prin care clientul nostru fusese obligat la plata unor despăgubiri de aproximativ 7.700.000 Euro.
Clientul nostru a fost asistat de o echipă de avocaţi ai SCA Chiriţă şi Asociaţii formată din Radu Chiriţă şi Ştefan Alexandru.