Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul exercitat de DIICOT – Structura centrală şi astfel a rămas definitivă o hotărâre a Tribunalului Bucureşti prin care s-au dispus:
- soluţii de achitare pentru acuzaţii de deturnare a licitaţiilor publice, abuz în serviciu şi constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat;
- excluderea mijloacelor de probă rezultate din interceptările realizate de SRI în baza mandatelor de siguranţă naţională;
- respingerea solicitării parchetului de confiscare a sumei de aproximativ 35.000.000 lei;
- lăsarea nesoluţionată a acţiunii civile.
În cauză au fost trimise în judecată 18 persoane fizice, cele mai multe dintre acestea făcând parte din organele de conducere ale unor societăţi care prestau lucrări de construcţii şi întreţinere în domeniul transportului de gaze naturale. Sintetizând:
- 16 persoane au fost acuzate de constituirea, aderarea sau sprijinirea unui grup infracţional organizat;
- 16 persoane au fost acuzate de deturnarea licitaţiilor publice;
- 3 persoane au fost acuzate de comiterea unor fapte de abuz în serviciu;
- o persoană a fost acuzată de fapte de divulgare a unor informaţii nepublice.
În cauză au avut calitatea de părţi responsabile civilmente 9 societăţi care prestau lucrări de construcţii şi întreţinere a instalaţiilor de transport a gazelor naturale, angajatori ai persoanelor acuzate la care am făcut referire anterior.
În esenţă, parchetul a imputat persoanelor cercetate faptul că în cursul anului 2011 ar fi constituit un grup infracţional organizat, iar grupul ar fi acţionat astfel încât societăţile participante să câştige printr-o oarecare rotaţie licitaţiile pentru executarea de lucrări în beneficiul unei societăţi specializate în transportul de gaze naturale. Particularitatea cauzei a fost dată şi de faptul că în toate situaţiile, licitaţiile au fost câştigate la preţuri competitive şi lucrările au fost prestate în bune condiţii. Astfel, în ciuda faptului că parchetul a reţinut un pretins beneficiu al societăţilor participante la procedurile de licitaţie publică de aproximativ 35.000.000 lei, autoritatea contractantă s-a constituit parte civilă doar pentru aproximativ 600.000 lei.
Anterior dezbaterilor, instanţa a dispus excluderea mijloacelor de probă rezultate din interceptările realizate de SRI în baza mandatelor de siguranţă naţională. Instanţa de fond a avut în vedere Decizia nr. 51/2016 a Curţii Constituţionale, Decizia nr. 26/2019 a Curţii Constituţionale şi Decizia nr. 55/2020 a Curţii Constituţionale.
Pe fond, instanţa a dispus achitarea tuturor persoanelor acuzate de constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, reţinând că fapta nu există. În raport de acuzaţiile de abuz în serviciu, de asemenea, instanţa a dispus achitarea tuturor persoanelor acuzate pe acelaşi temei.
În privinţa acuzaţiilor de deturnare a licitaţiilor publice, exclusiv din perspectiva acuzaţiilor formulate în rechizitoriu şi fără a mai face aprecieri asupra stării de fapt rezultate de administrarea nemijlocită a probaţiunii, s-a dispus achitarea pentru că fapta nu e prevăzută de legea penală. Sintetizând, instanţa a remarcat că deturnarea licitaţiilor publice nu era incriminată la data pretinsei săvârşiri a faptelor, fiind incriminată abia prin noul Cod penal, aflat în vigoare doar începând din 01.02.2014. Pe de altă parte, nu toate conduitele incriminate în prezent prin norma referitoare la deturnarea licitaţiilor publice aveau corespondent în normele de incriminare din vechea legislaţie penale. În fine, instanţa de fond a reţinut că faptele concret imputate în prezenta cauză nu ar putea fi încadrate în cele care incriminau înşelăciunea sau abuzul în serviciu în vechea reglementare.
În privinţa acţiunii civile exercitate în cauză, instanţa a lăsat-o nesoluţionată în considerarea soluţiei de achitare dispuse pentru acuzaţia de deturnare a licitaţiilor publice. În privinţa solicitării parchetului de confiscare a sumei de aproximativ 35.000.000 lei, instanţa a respins această pretenţie, constatând că aceasta este vădit neîntemeiată având în vedere soluţiile de achitare dispuse.
Clientul nostru a fost asistat de o echipă de avocaţi ai SCA Chiriţă şi Asociaţii formată din Bianca Pantea, Ştefan Alexandru şi Claudiu Beinşan.