Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării este obligat să soluţioneze petiţia unei persoane care URMEAZĂ să fie discriminată

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării este obligat să soluţioneze petiţia unei persoane care URMEAZĂ să fie discriminată, potrivit unei hotărâri definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Printr-o hotărâre din 25.10.2023, instanţa supremă a admis recursul clientului nostru şi a obligat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (C.N.C.D.) să îi soluţioneze petiţia prin care a solicitat acestui organism să constate că statul român, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, urmează să îi încalce drepturile.

Iniţial, C.N.C.D. a considerat că nu este competent să soluţioneze petiţia formulată de o persoană care nu este victima unei discriminări actuale, deşi aceasta pretinde iminenţa unei discriminări în absenţa unei intervenţii prompte şi efective din partea autorităţilor.

Ulterior, hotărârea C.N.C.D. a fost atacată în faţa instanţelor de judecată, însă Curtea de Apel Bacău a refuzat să primească argumentele pentru care hotărârea C.N.C.D. este nelegală, argumentând că persoana vizată ar putea utiliza alte proceduri, însă doar în momentul în care va fi efectiv discriminat.

Salutăm decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care transmite un nou mesaj ferm că România este un stat de drept, în care Constituţia şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului sunt respectate, iar drepturile pe care aceste acte normative le garantează sunt protejate efectiv.

Autorităţie statului au obligaţia de a interveni să protejeze drepturile cetăţeneşti nu doar atunci când acestea sunt încălcate efectiv, ci şi atunci când există riscul iminent ca acestea să fie încălcate. Autorităţile nu trebuie să aştepte producerea unei vătămări a drepturilor pentru a interveni, ci ele trebuie să vegheze şi să protejeze cetăţenii de orice potenţială încălcare a drepturilor acestora.

Clientul nostru a fost asistat de o echipă de avocaţi formată din Leila Rus şi Mihnea Novac.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *