Recent au fost modificate sancţiunile aplicabile în cazul săvârşirii unor infracţiuni la regimul rutier.
Este vorba despre infracţiunile de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Legea nr. 172/2024 aduce patru modificări esenţiale în plan sancționator, respectiv:
- înlătură posibilitatea aplicării amenzii penale în cazul săvârşirii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe;
- prevede în mod expres interzicerea exercitării unor drepturi în cazul săvârşirii acestei infracţiuni;
- măreşte perioada pentru care se poate interzice dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă şi
- înlătură posibilitatea amânării aplicării pedepsei în cazul săvârşirii infracţiunilor de conducere fără permis şi conducere sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Voi aborda mai jos punctual fiecare modificare.
Înlăturarea sancţiunii amenzii penale şi obligaţia de a interzice exercitarea unor drepturi.
Până de curând, în cazul în care o persoană săvârşea infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe putea fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.
Legea nr. 172/2024 modifică pedeapsa prevăzută de lege şi înlătură posibilitatea aplicării pedepsei amenzii. Legea păstrează limitele pedepsei închisorii de la 1 la 5 ani şi prevede, în plus, în mod expres, pe lângă pedeapsa închisorii, interzicerea exercitării unor drepturi. Asta înseamnă că interdicţia exercitării unor drepturi este obligatorie. Fiind vorba despre infracţiuni rutiere, se va interzice dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă.
Perioada pentru care se poate dispune interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule.
Aceeaşi lege măreşte perioada de timp pentru care se poate dispune interdicţia exercitării dreptului de la conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă. Anterior, interzicerea acestui drept se putea dispune pe o perioadă de la 1 la 5 ani. În prezent, instanţa poate interzice conducerea anumitor categorii de vehicule pe o perioadă de la 1 la 10 ani. A fost dublat astfel maximul perioadei pentru care poate opera interdicţia, de la de 5 la 10 ani.
Instanţa de judecată poate stabili orice interval de timp cuprins între 1 şi 10 ani, în care o persoană care a săvârşit o infracţiune are interdicţia de a conduce anumite categorii de vehicule. Aprecierea se face în mod obişnuit în funcţie de circumstanţele în care a fost săvârşită infracţiunea, persoana autorului, eventualele antecedente penale din categoria aceloraşi infracţiuni.
Este de menţionat faptul că mărirea perioadei pentru care poate opera interzicerea exercitării unor drepturi, de la 5 la 10 ani, s-a dispus doar cu privire la dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule. Cu privire la celelalte drepturi a căror exercitare se poate interzice de către instanţă intervalul a rămas cel prevăzut şi până acum, respectiv de la 1 la 5 ani.
Amânarea aplicării pedepsei exclusă în cazul celor două infracţiuni analizate.
Prin aceeaşi lege se înlătură posibilitatea de a se dispune amânarea aplicării pedepsei în cazul săvârşirii infracţiunilor de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
În practica judiciară, amânarea aplicării pedepsei reprezintă o soluţie râvnită, fiind mult mai favorabilă decât condamnarea pentru săvârşirea unei infracţiuni, chiar dacă era vorba despre suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Amânarea aplicării pedepsei presupune că instanţa constată săvârşirea unei infracţiuni şi vinovăţia unei persoane şi stabileşte inclusiv pedeapsa cu care ar sancţiona acea infracţiune, însă, în anumite condiţii, stabileşte că nu este necesară aplicarea pedepsei. Amânarea aplicării pedepsei constă aşadar într-un avertisment dat unei persoane care a săvârşit o infracţiune. Acesteia i se stabilesc anumite măsuri de supraveghere şi obligaţii pentru o anumită perioadă de timp, iar în cazul în care le respectă, pedeapsa stabilită nu este aplicată.
În cazul amânării aplicării pedepsei, persoanei faţă de care s-a dispus această măsură nu i se aplică pedeapsa şi nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită.
Legiuitorul a decis aşadar ca această măsură nu mai poate fi aplicată infracţiunilor de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Cu toate acestea, o interdicţie similară nu există şi în cazul renunţării la aplicarea pedepsei, o măsură şi mai blândă decât amânarea aplicării pedepsei. Aşadar, cel puţin teoretic, se poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei în cazul ambelor infracţiuni, cu menţiunea că în cazul conducerii sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe interzicerea exercitării unor drepturi este obligatorie. Soluţiile din practica judiciară probabil vor face necesară o nouă intervenţie a legiuitorului.
Aşadar, pedeapsa prevăzută pentru cele două infracţiuni, în forma de bază, la acest moment, este închisoare de la 1 la 5 ani.
În cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe interzicerea exercitării unor drepturi este obligatorie.
avocat Leila Rus