Proprietate intelectuală și IT

Proprietate intelectuală și IT

Avocaţii din cadrul SCA Chiriţă şi Asociaţii se bucură de o experienţă practică largă în proprietate intelectuală şi IT, fiind confrunţaţi cu diverse probleme juridice întâlnite de clienţii care deţin atât societăţi naționale cât și multinaţionale în aceste materii.

Fără îndoială, dezvoltarea permanentă a tehnologiei atrage nevoia continuă de a implementa în activitatea oricărei societăţi elemente ce ţin de IT. Fie că este vorba despre o societate cu profil specific IT sau un deţinător de site având scop personal sau comerţ electronic sau orice înseamnă activitate informatică, societatea noastră oferă consulantanţă în orice situaţie de acest tip.

Dreptul informatic generează, de cele mai multe ori, şi incursiuni ale drepturilor de proprietate intelectuală, care necesită protecţie sporită în mediul informatic.

În mod concret, avocaţii societăţii noastre au oferit consultanţă fie sub forma redactării sau negocierii unor contracte în domeniul dreptului informatic cum ar fi contracte de outsourcing (hardware/software), contracte de webhosting, contracte de distribuție de software, redactare termeni și condiții, contracte de dezvoltare IT și altele, fie sub forma auditului legal, prin identificarea şi gestionarea riscului juridic la care se supune o anumită activitate informatică.

Avocații noștri intervin în toate litigiile care țin de domeniul dreptului informatic, în special în cele legate de proiecte IT (outsourcing, integrare de sisteme, implementare software, etc.), în cele legate de contrafacere și proprietate intelectuală, concurență neloială, în cele conexe securității sistemelor informatice, dar și în infracțiuni comise prin intermediul internetului.

De asemenea, în materia proprietăţii intelectuale, consultanța oferită clienților noştri include pe lângă asistarea în procedura de obţinere a drepturilor de proprietate intelectuală (spre exemplu, referitor la software, multimedia, baze de date), înregistrarea brevetelor de invenţie sau a mărcilor (inclusiv marcă comunitară), etc., cât şi în faza de protecţie a drepturilor, prin exercitarea acţiunilor pentru păstrarea drepturilor de proprietate intelectuală. În mod concret, activităţile pe care le întreprindem în materie de proprietate intelectuală includ, dar fără a se limita la îndeplinirea formalităților legale pentru site-uri web (nume de domenii, informații obligatorii, etc.) sau obţinerea de licenţe în diverse domenii, precum jocurile de noroc.

Practica noastră semnificativă include consultanţă juridică oferită unor lideri locali de pe piaţa serviciilor IT din Cluj Napoca; unei companii de jocuri de noroc, lider de piaţă la nivel local; unei companii de producţie industrială cu brevete în domeniu.