CEDO a constatat încălcarea articolului 6 paragraful 1 şi 3 lit. d) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prin hotărârea din 30.08.2022 în cauza Gal c. României (plângerea nr. 49229/15).
Reclamanta fusese trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă, fiind achitată în primă instanţă ca urmare a constatării existenţei unei provocări la săvârşirea infracţiunii. Hotărârea a fost desfiinţată în apelul parchetului, instanţa dispunând condamnarea reclamantei bazându-se în mod determinant pe declaraţiile denunţătorilor din dosar.
CEDO a reţinut că instanţele interne nu au luat suficiente măsuri pentru a asigura audierea în faţa instanţei şi în condiţii de contradictorialitate a unuia dintre denunţători, care se mutase în Irlanda. Totodată, Curtea a reţinut că instanţa de apel a încălcat dreptul la un proces echitabil al reclamantei prin faptul că a respins cererea acesteia de reaudiere a doi martori şi de ascultare în şedinţă publică a înregistrărilor realizate de aceşti doi martori, probe care susţineau teza apărării privind existenţa provocării la comiterea infracţiunii şi care au fundamentat soluţia de achitare din primă instanţă.
Asistarea reclamantei în procedura în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost realizată de avocaţii Radu Chiriţă, Bianca Pantea şi Mihnea Novac.