În cadrul unui control inopinat efectuat de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, au fost supuse analizei, din punct de vedere al legalității și conformității cu prevederile legale în vigoare, clauzele înscrise în antecontractele de vânzare-cumpărare de bunuri imobiliare. La solicitarea comisarilor ANPC, dezvoltatorul imobiliar a pus la dispoziție draft-ul antecontractului pe care îl utilizează ca punct de plecare în raporturile comerciale cu clienții, atât persoane fizice, cât și persoane juridice. Ulterior, ANPC a formulat o acțiune în constatarea caracterului abuziv al unor clauze contractuale, solicitând totodată și aplicarea sancțiunii contravenționale față de societate.
În urma administrării probatoriului propus, Tribunalul Sălaj a statuat că, existența unui formular de contract nu presupune de facto că, în eventualitatea încheierii în viitor a vreunui contract, acesta nu va fi negociat ori că nu se va folosi alte tipuri de contracte sau alte proceduri în vederea încheierii contractului de vânzare. Prin urmare, modelul „promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare” supus analizei nu poate fi considerat ca nefiind negociat deoarece nu a fost încă încheiat, în speță fiind totodată răsturnată prezumția caracterului nenegociat al clauzelor standard și preformulate ale contractului, în condițiile în care clienții societății au avut posibilitatea de a le analiza, negocia și propune modificări, în funcție de necesitățile lor concrete.
Sentința Tribunalului Sălaj a rămas definitivă în data de 20.03.2023, prin respingerea căii de atac de către Curtea de Apel Cluj.
Dezvoltatorul imobiliar a fost asistat și reprezentat de o echipă de avocați ai SCA Chiriță și Asociații, formată din Anamaria Bota și Cătălin Dumbrăvean.