După mulți ani de dezbateri, în 12 iulie s-a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Regulamentul (UE) 2024/1689 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iunie 2024 (Regulamentul privind Inteligenţa Artificală) sau cum probabil va deveni cunoscut: AI Act.
UE a considerat că adoptarea AI Act a fost necesară pentru a reglementa utilizarea inteligenţei artificiale, ce a devenit deja o practică în aproape toate domeniile. Lipseau însă definiţii şi limite juridice ale utilizării AI, reguli privind răspunderea în cazul în care IA creează prejudicii ş.a.
Stabilirea limitelor de utilizare, a condiţiilor, obligaţiilor şi a răspunderii pentru utilizarea IA e un proces care atrage după sine efecte care se vor resimţi în toate domeniile şi de către toate persoanele fizice companii sau autorităţi. Cu alte cuvinte, dacă deja ştiam că IA ne afectează în toate domeniile acum ştim ce drepturi şi obligaţii ne revin prin această folosire şi ce sancţiuni riscăm.
Mulţi nu ştim că o bună parte a aplicaţiilor Microsoft, Google sau produse de alte companii, pe care le folosim toţi în mod constant, în scop personal sau profesional, au incorporate componente de AI şi fiecare din noi va trebui să ştie ce trebuie să facem, ce nu trebuie să facem, la ce ne putem aştepta şi cum exact putem fi afectaţi de AI.
Regulamentul e foarte vast şi individualizează multe domenii care vor fi afectate, stabileşte termene de implementare, pune în categorii diversele tipuri de AI în funcţie de posibilul impact respectiv capacitatea lor de a afecta alte drepturi.
Dacă sunteţi interesaţi de participarea la webinarii, vă rugăm să vă înscrieţi la următorul link: https://forms.office.com/e/uVLgiXuPVG