Admiterea cererilor şi excepţiilor formulate în procedura de cameră preliminară. Curtea de Apel Alba Iulia.

Admiterea cererilor şi excepţiilor formulate în procedura de cameră preliminară a fost soluţia pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia într-o cauză în care mai multe persoane fizice şi juridice au fost trimise în judecată de DNA – Structura centrală. Printre persoanele trimise în judecată se numără şi un fost primar al unei localităţi, acesta fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi spălare a banilor.

A. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat neregularitatea rechizitoriului în ceea ce priveşte descrierea faptelor, după cum urmează:

  • în cazul acuzaţiei de constituire a grupului infracțional organizat, sub aspectul neindicării precise și concrete a actelor de constituire, sprijin și aderare la grupul infracțional organizat, respectiv neindicarea momentului comiterii actului/actelor imputate, în cazul tuturor inculpaților vizați de acuzație;
  • în cazul acuzaţiei de abuz în serviciu în formă continuată, sub aspectul lipsei mențiunii concrete a acțiunilor imputate inculpaților ca realizând tipicitatea obiectivă a infracțiunii, precizarea clară a momentului consumării fiecărui act material, precizarea prejudiciilor produse prin fiecare act material, cu indicarea momentului producerii primei pagube, atunci când actul material a condus la producerea unei pagube pe o perioadă de timp;
  • în cazul acuzaţiilor de spălare a banilor, sub aspectul lipsei de claritate a acuzațiilor aduse inculpaților persoane fizice datorată nedescrierii circuitului financiar individualizat (proveniență, cuantum, destinație, scop), iar în cazul inculpaților persoane juridice datorată lipsei descrierii activităților realizate în numele societăților și lipsei individualizării actelor de creditare.

B. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat nulitatea absolută a unei încheieri a Judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Sibiu de confirmare a redeschiderii urmăririi penale dispuse de procuror, cu consecința nulității absolute a urmăririi penale efectuate după redeschidere.

C. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat nulitatea absolută a mai multor încheieri ale judecătorului de drepturi şi libertăţi, cu consecinţa excluderii din materialul probator a datelor privind tranzacţiile financiare ale inculpaţilor vizaţi şi pentru perioadele indicate în încheieri, inclusiv valorificarea lor în procedee probatorii ulterioare. În acest sens, s-a constatat nelegalitatea obţinerii probelor privind tranzacţiile financiare efectuate în afara perioadelor menţionate în încheierile şi mandatele emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi, cu consecinţa excluderii acestora.

D. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat nulitatea absolută a unei încheieri a judecătorului de drepturi şi libertăţi şi a dispus excluderea datelor obţinute în urma efectuării percheziţiilor informatice, inclusiv valorificarea lor în procedee probatorii ulterioare.

E. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus îndepărtarea fizică de la dosarul cauzei, de către procuror, a proceselor-verbale de redare a măsurilor de supraveghere tehnică realizate în cauză, cu consecinţa înlăturării tuturor referirilor rezultate din punerea în executare a măsurilor de supraveghere tehnică din conţinutul unor acte procesuale administrate în faza de urmărire penală.

F. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus anularea ordonanţelor procurorului prin care s-a dispus efectuarea unor rapoarte de constatare financiar-contabile şi excluderea din materialul probator a acestor rapoarte.

G. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat nelegalitatea soluţiei de trimitere în judecată în privinţa unora dintre inculpaţi.

În cauză, SCA Chiriţă şi Asociaţii a asigurat asistenţa juridică a unora dintre inculpaţi, persoane fizice şi persoane juridice, echipa de avocaţi fiind formată din Radu Chiriţă, Bianca Pantea, Claudiu Beinşan, Mihnea Novac şi Cosmin Bulea.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *