Achitare definitivă. Poliţist provocat de investigatorul sub acoperire să săvârşească infracţiuni

Achitare definitivă. Poliţist provocat de investigatorul sub acoperire să săvârşească infracţiuni

Curtea de Apel Timişoara a respins apelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad şi a menţinut soluţia de achitare dispusă de instanţa de fond cu privire la un funcţionar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care a fost provocat de un investigator sub acoperire din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie să săvârşească mai multe infracţiuni.

În esenţă, inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă (291 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000) şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual (299 Cod penal) constând în aceea că ar fi solicitat favoruri de natură sexuală în scopul favorizării investigatorului sub acoperire cu ocazia susţinerii unui examen, prin exercitarea de influenţe asupra ofiţerului examinator.

Pe scurt, în faza contestaţiei din cadrul procedurii de cameră preliminară s-a concluzionat că: „pentru a obţine probe, investigatorul sub acoperire a uzat de provocarea repetată şi insistentă a inculpatului să săvârşească infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată (…). În aceste condiţii toate procesele verbale întocmite de investigatorul sub acoperire urmează a fi excluse, întrucât au fost obţinute exclusiv prin provocarea repetată şi insistentă a inculpatului, iar potrivit art. 102 al. 2 CPP, probele obţinute în mod nelegal nu pot fi folosite în procesul penal.

Curtea reţine că în mod neîntemeiat judecătorul de cameră preliminară de la prima instanţă a reţinut că loialitatea administrării probelor (sub aspectul provocării inculpatului de către investigatorul sub acoperire să săvârşească faptele) nu poate fi analizată în cadrul procedurii de cameră preliminară, ci doar în cursul judecăţii. Curtea apreciază că loialitatea administrării probelor este o chestiune care ţine de legalitatea administrării acestora, astfel că aceasta face obiectul procedurii de cameră preliminară.”

Ca o consecinţă a acestei soluţii, toate probele de la dosar au fost excluse, cu excepţia declaraţiei inculpatului. Cu toate acestea, parchetul a înţeles să menţină dispoziţia de trimitere în judecată.

Deşi în cursul judecăţii parchetul a solicitat administrarea unui nou probatoriu care să justifice acţiunea penală exercitată în cauză, în mod judicios instanţa de judecată a dispus achitarea inculpatului având în vedere că fapta săvârşită nu este prevăzută de legea penală, dată fiind provocarea acestuia.

Soluţia de achitare a fost menţiunită de Curtea de Apel Timişoara prin decizia sa.

Apărarea inculpatului a fost asigurată de o echipă de avocaţi din cadrul SCA Chiriță şi Asociaţii formată din Mihnea Novac, Claudiu Beinşan şi Ştefan Alexandru.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *