Abonamentele la sălile de sport sunt deductibile

Abonamentele la sălile de sport sunt deductibile conform modificărilor aduse Codului fiscal prin Legea nr. 34/2023. Legea a intrat în vigoare în data de 15.01.2023 şi a adus unele modificări benefice pentru angajaţi, angajatori şi pentru persoanele care desfăşoară activităţi independente, atât din perspectiva încurajării unui stil de viaţă sănătos, cât şi din perspectiva regimului fiscal aplicabil.

Mai concret, prin lege s-a stabilit posibilitatea deducerii contravalorii abonamentelor la sălile de sport din venitul brut al persoanelor care desfăşoară activităţi independente (atunci când venitul net se determină în regim real) şi totodată s-a stabilit posibilitatea deducerii acestor costuri din suma brută primită ca salariu pentru persoanele angajate cu contract individual de muncă.

Pentru realizarea deducerii există câteva condiţii:

  • abonamentele să fie încheiate pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic;
  • abonamentele să fie încheiate doar cu operatori care au autorizate codurile CAEN 9311 – Activităţi ale bazelor sportive, 9312 – Activităţi ale cluburilor sportive, 9313 – Activităţi ale centrelor de fitness;
  • valoarea abonamentului, împreună cu toate celelalte beneficii extra salariale acordate angajatului, cumulat, nu trebuie să depăşească 33% din salariul de bază.

Un aspect important de menţionat este faptul că suma maximă care se poate deconta pentru o persoană este echivalentul a 400 euro anual.

 

avocat Adela Tanţău

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *