Şomajul tehnic. Măsuri de protecţie socială în contextul pandemiei provocată de SARS-CoV-2 – în vigoare din 21 martie 2020.

În data de 21 martie 2020 s-a publicat în Monitorul Oficial textul Ordonanţei de Urgenţă nr. 30/2019 care stabileşte, între altele, condiţiile în care angajatorii afectaţi de măsurile de întrerupere sau reducere a activităţii ca efect al pandemiei pot să uzeze de aşa numitul şomaj tehnic atât ca mijloc de protecţie al lor cât şi al salariaţilor.

După cum am anticipat deja ce se va întâmpla cu contractele individuale de muncă, companiile care în această perioadă sunt nevoiţi să întrerupă sau să îşi reducă activitatea au posibilitatea de a emite decizie de suspendare unilaterală a contractului de muncă în temeiul art. 52 alin. 1 lit. C. muncii. Cu titlu de măsură de protecţie al angajatorilor care este absolut necesară pentru a preveni, măcar în parte, efectele economice ale pandemiei, prin textul OUG s-au stabilit câteva condiţii pentru aplicabilitatea şomajului tehnic.

Vom prezenta mai jos aspectele esenţiale pe care trebuie să le facă angajatorii pentru a beneficia de măsură. Prezentarea se va face etapizat, pentru a facilita verificare şi demersurile:

Pas 1: Se verifică încadrarea companiei într-una din următoarele situaţii:

  1. Întreruperea totală sau parţială a activităţii în baza deciziilor emise de autorităţile competente şi deţinerea certificatului de stare de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri conform metodologiei aprobată prin ordin.

În ceea ce priveşte prima condiţie de la această categorie, este clar că se aplică la companiile afectate ca urmare a suspendării activităţii prin dispoziţiile Ordonanţei Militare nr. 1/2020 precum cele care au ca obiect de activitate circumscris domeniului HoReCa, jocuri de noroc, tratamente balneare şi îngrijire personală, organizatori de evenimente (art. 1 şi 2 din OM nr. 1/2020 comentată aici). Cu privire la a doua condiţie, cea de deţinător al certificatului de stare de urgenţă, la acest moment nu există o metodologie aprobată prin Ordin astfel încât apreciem că este imposibil de îndeplinit.

  • Reducerea activităţii ca efect al epidemiei COVID-19 şi lipsa capacităţii financiare de a achita salariile tuturor angajaţilor. În concret, lipsa capacităţii financiare şi reducerea activităţii înseamnă că societatea trebuie să înregistreze o scădere încasărilor de cel puţin 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020. Problema aici este că această reducere se va indica printr-o declaraţie pe proprie răspundere semnată de reprezentantul legal al societăţii şi care se va da în baza unui model aprobat prin ordin comun al ministrului muncii şi ministrului fondurilor europene, care încă nu e publicat.

Dacă vă încadraţi într-una din aceste categorii,  treceţi la pasul 2.

Pas 2: Se emite decizia de suspendare a CIM în temeiul art. 52 alin. 1 lit. c Codul muncii – pentru salariaţii care vor intra în şomaj tehnic. Aceasta se va comunica evident salariatului şi se va înregistra.

Pas 3: Completaţi cererile şi lista salariaţilor (Anexele 1 şi 3 în cazul în care vă încadraţi în categoria a prezentată mai sus la P1 sau 2 şi 3 pentru cei din categoria b) şi le trimiteţi online (nu se specifică că ar fi nevoie de semnătură electronică deci înţelegem că se pot trimite scanate), prin email, la AJOFM.

Pas 4: Documentele de la Pas 3 se depun în luna curentă pentru plata indemnizaţiei din luna anterioară după care se vor achita în termen de 30 de zile (aici desigur ar putea să intervină o întârziere de câteva zile faţă de plata normală a salariului în funcţie de data la care firma făcea în mod obişnuit plăţile).

Aspecte importante:

  1. Indemnizaţia de 75% din salariul brut nu poate depăşi 75% din salariul mediu brut care este 5.429 lei pentru 2020 (art. 15 din Legea 6/2020) = 4.071,75 lei.
  2. Pentru indemnizaţie se achită CAS, CASS şi impozit pe venit; nu se datorează contribuţie asiguratorie pentru muncă conform art. 2205 Cod fiscal.
  3. Încă lipsesc metodologia pentru obţinerea certificatelor de stare de urgenţă şi declaraţia pe proprie răspundere privind reducerea încasărilor astfel încât nu vedem cum se poate beneficia de acest ajutor până la adoptarea lor prin ordinele aferente.

Oana Chiriţă

One Comment
Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *