Inadmisibilitatea acțiunii în demolare a unei construcții a cărei autorizație de construire a fost anulată anterior prin sentință judecătorească

Inadmisibilitatea acțiunii în demolare a unei construcții a cărei autorizație de construire a fost anulată anterior prin sentință judecătorească

Astăzi Tribunalul Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă si asigurări sociale a dispus admiterea excepției inadmisibilității unei cereri de demolare a unei construcții.

În speță, obiectul acțiunii introductive îl reprezenta o cerere în demolarea unei construcții ridicate în baza unei Autorizații de Construire, anulată ulterior de către instanțele de judecată, prin decizie judecătorească rămasă definitivă. Petitele acțiunii introductive vizau în principal obligarea în solidar a Primarului Cluj Napoca, Municipiului Cluj-Napoca și a titularului autorizației de construire la desființarea construcției realizate nelegal prin autorizația de construire și desființarea construcțiilor realizate cu nerespectarea autorizației de construire, iar în cazul omisiunii îndeplinirii acestei obligații, se solicita autorizarea reclamantului de a aduce la îndeplinire desființarea lucrărilor pe cheltuiala pârâților. Acțiunea era întemeiată pe dispozițiile art. 1,2,8,23, și 28 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ dar și pe prevederile art. 1347 Cod civil care reglementează instituția răspunderii civile delictuale. 

Cu toate că temeiul juridic era unul mixt, acțiunea a fost înregistrată încă de la început pe rolul Secției mixte de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă si asigurări sociale.

În cauză au fost invocate mai multe excepții de procedură dar și de fond, printre care se afla și excepția inadmisibilității. Această excepție a fost motivată de pârâți, pe mai multe paliere: pe de o parte, s-a reproșat lipsa parcurgerii procedurii prealabile obligatorii în conformitate cu dispozițiile art. 7 alin 3 din Legea nr. 554/2004 și faptul că în materia contenciosului, particularul avea exclusiv posibilitatea de a se adresa înaintea judecății către primărie, pentru a cere demolarea, iar în caz de refuz, ar fi putut să se adreseze instanței, fie pentru a cere obligarea primăriei la emiterea autorizației de demolare, fie obligarea la soluționarea cererii privind emiterea unei autorizații de demolare.  Pe de altă parte, s-a mai invocat și o inadmisibilitate legată de temeiul juridic al acțiunii, dar și una legată de cererii caracterul neclar al cererii. 

La termenul din data de 01.10.2020 instanța a rămas în pronunțare pe toate excepțiile invocate, iar la data 07.10.2020 s-a dispus admiterea excepției inadmisibilității.

Fără îndoială soluția este una de succes, justificată atât de prevederile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ dar și de practica judiciară constantă a instanțelor naționale, unde, în situații similare, s-a dispus respingerea ca inadmisibile cererilor în demolarea unor construcții nelegale atunci când acestea erau formulate pe cale directă de particularii presupus vătămați prin autorizațiile de construire dar adresate instanțelor de contencios administrativ,  în lipsa parcurgerii oricăror proceduri prealabile în fața autorităților publice locale, având ca obiect emiterea autorizațiilor de demolare sau solicitări de a se dispune demolarea construcțiilor executate nelegal.

Echipa a fost reprezentată în acest litigiu de: Oana Chiriță, Raluca Colcieri și Oana Lup.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *