European Patent Organisation, o alternativă cosmopolită la tradiţionalul OSIM

 De cele mai multe ori atunci când se doreşte înregistrarea unei invenţii, majoritatea persoanelor se îndreaptă către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci ca unic for de stabilire a inovaţiei şi de obţinere a unui brevet valabil.

Cu toate acestea, trebuie ştiut faptul că există alternative mult mai eficiente şi mai ales, mult mai puternice pe plan internaţional, una dintre acesta fiind apelarea la European Patent Organization, pe scurt EPOrg.

Această Organizaţie are în structura sa alte două instituţii, European Patent Office, care funcţionează ca organ executiv şi Administrative Council, structura legislativă şi de supraveghere a Organizaţiei, iar în cele ce urmează vom prezenta pe scurt care este procedura de obţinere a unui brevet şi care sunt avantajele şi dezavantajele folosirii acestei metode de patentare.

 

Procedura.

Primul pas constă în cererea de brevetare a invenţiei care se realizează prin completarea unui formular standard (EPO Form 1001) în care se descrie invenţia, care sunt inovaţiile aduse şi eventuale schiţe ale acesteia.

După aceea urmează etapa de examinare a cererii din punct de vedere formal, trebuie reţinut că nu orice invenţie este pasibilă de a obţine recunoaşterea EPO, spre exemplu formulele matematice ori programele IT nu sunt privite ca invenţii.

Urmează etapa de căutare (search report) unde se realizează un raport cu privire la documentele care pot fi luate în considerare pentru a stabili dacă invenția la care se referă cererea de brevetare prezintă elementele de inovaţie pretinse de inventator.

La finele acestei etape aplicaţia se face publică pentru a fi cunoscută altor persoane care ar putea avea obiecţii cu privire la originalitatea invenţiei.

Dacă până în acest moment nu există opoziţii trebuie achitate anumite taxe pe care le vom detalia mai jos, iar la final se va face examinarea completă a aplicaţiei care duce în cele din urmă la obţinerea brevetului pentru invenţie.

Pe scurt acestea sunt etapele în obţinerea unui brevet din partea European Patent Organisation, urmând să arătăm care ar fi avantajele şi dezavantajele folosirii unei astfel de proceduri de brevetare.

 

Avantaje şi dezavantaje.

La secţiunea avantaje menţionăm faptul că procedura de examinare este una extrem de riguroasă, astfel sunt eliminate toate posibilele suspiciuni cu privire la originalitatea invenţiei, iar forţa juridică a acesteia devine una extrem de solidă.

De asemenea, tot ca un avantaj trebuie privit şi faptul că există o protecţie unitară la nivelul organizaţiei, existând posibilitatea selectării ţărilor unde brevetul poate fi recunoscut.

Dezavantajele se ivesc in sectorul taxelor cerute pe parcursul procedurii care duc la un total de 4825 de euro, 1230 de euro pentru faza de aplicare, 2305 de euro pentru faza examinării şi 1290 pentru ultima etapă a acordării brevetului.

 

În concluzie, deşi pare o soluţie greoaie şi oarecum scumpă în demersul de a obţine un brevet, sesizarea EPO cu privire la o invenţie prezintă avantajul că oferă o protecţie juridică extrem de solidă şi o garanţie puternică a originalităţii.