Domeniul economic pe durata stării de alertă. Măsuri şi obligaţii.

Domeniul economic pe durata stării de alertă. Măsuri şi obligaţii.

În ceea ce privește domeniul economic în Legea nr. 55/2020 au fost cuprinse mai multe măsuri, cum sunt cele care vizează condițiile în care pot fi derulate unele activități comerciale. De pildă prin art. 8 din lege se stabilește că se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora.

De asemenea, pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţiile anterior menționate, cu excepţia teraselor unde se respectă măsurile de protecţie sanitară.

Apoi, pe durata stării de alertă se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu acordul CNSSU.

Legea prevede din start și o excepție, și anume că măsura nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici, de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare. Această măsura nu este neapărat una justificată și riscă să producă mai degrabă un efect de discriminare între diferiți operatori economici. De fapt în practică este perfect posibil ca un spațiu comercial mai mare să poată să asigure condiții sanitare sau de reducere a riscului mai ample decât spațiile mici. Probabil intenția legiuitorului de a reglementa distinct aceste ipoteze provine din sfera numărului potențial de clienți care pot utiliza aceste centre comerciale.

În sfârșit, legea prevede la art. 9 alin 3 și o excepție de la regula suspendării activităților comerciale și anume că sunt permise mai multe activități cu condiția ca personalul care desfăşoară aceste activități să respecte obligația de a purta în permanenţă mască ce va fi schimbată la un interval de cel mult 4 ore, iar operatorul economic să asigure măşti pentru aceştia, precum şi soluţii de dezinfecţie a mâinilor în zona de acces în incintă.

Aceste activități sunt:

  • vânzarea produselor electronice şi electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului;
  • activitatea desfăşurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului;
  • activitatea desfăşurată de către magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curăţătorii de haine şi centrele de îngrijire personală, precum şi vânzarea produselor şi serviciilor de optică medicală.

În mod concret, activitățile interzise sau suspendate pe durata stării de alertă instituită ieri, data de 18.05.2020, sunt cele cuprinse în HG nr. 394/2020 despre care am făcut vorbire anterior,  respectiv suspendarea activității operatorilor economici care se desfăşoară în spaţii închise în următoarele domenii: jocuri de noroc, activităţi de fitness, activităţi în piscine, activităţi de tratament balnear, locuri de joacă şi săli de jocuri sau activitățile în spaţiile deschise pentru administrare plaje sau ştranduri/piscine exterioare.

Cele care sunt permise în schimb (în anumite condiții) sunt activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu acordul CNSSU și cu condiția ca centrele comerciale să aibă sub 15.000 mp și  magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare. Sunt permise de asemenea activităţile cabinetelor stomatologice şi a unităţilor sanitare non-COVID, activităţile de îngrijire personală care se desfăşoară în spaţiile special și activitățile de primire turistică cu funcţiuni de cazare.

avocat Raluca Colcieri

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *