Achitare importantă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-o cauză penală în care au fost judecate infracţiuni economice

Într-un dosar penal instrumentat de DIICOT – ST Bacău au fost trimise în judecată mai multe persoane fizice şi juridice pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi mai multe infracţiuni econimice (delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată) foloasele materiale ilicite fiind evaluate la peste 15 milioane lei.

S-a reţinut că activitatea infracţională a avut loc în cursul anilor 2015-2016, inculpatul B.A. şi alţii, constituiţi într-o grupare infracţională, punând în aplicare o schemă complexă de decapitalizare fortaţă a unei societăţi pe acţiuni de anvergură în domeniul construcţiilor din Moldova. În concret, ei şi-ar fi însuşit din patrimoniul societăţii prejudiciate sumele de bani prin viramente bancare efectuate în conturile altor două societăţi comerciale controlate direct sau indirect de inculpaţi, avându-l ca beneficiar real pe inculpatul B.A. Devalizarea ar fi fost mascată prin intermediul unor contracte de împrumut, încheiate doar în aparenţă conform voinţei societăţii vătămate, materializată în baza deciziilor Consiliului de Administraţie cu conţinut fictiv, şi în lipsa justificărilor economice ale acestor operaţiuni comerciale.

De asemenea, în vederea ascunderii provenienţei ilicite a produsului infracţional precum şi pentru a zădărnici descoperirea infracţiunilor de către organele de urmărire penală, inculpaţii ar fi încheiat subsecvent alte contracte de împrumut, prin care parte din banii astfel obţinuţi ar fi fost transferaţi în patrimoniul unor societăţi comerciale terţe şi utilizaţi în activitatea lor curentă (plata restanţelor către furnizori, a datoriilor către bugetul de stat, achiziţia unor autovehicule ş.a.), fără a fi restituiţi firmelor creditoare.

În cursul urmăririi penale au fost dispuse atât măsuri preventive, o parte din inculpaţi fiind arestaţi preventiv, cât şi măsuri asiguratorii, fiind indisponibilizate în vederea recuperării prejudiciului şi a confiscării speciale bunuri mobile, imobile a căror valoare totală a depăşit presupusele foloase ilicite.

În faza de judecată, Curtea de Apel Bacău, sesizată ca primă instanţă, a constatat că activitatea primară ar constitui infracţiunea prevăzută de art. 272 alin. 1 lit. c din Legea nr. 31/1990 (efectuarea de împrumuturi peste plafonul prevăzut de lege) iar cea secundată nu are caracter infracţional, sens în care s-au pronunţat soluţii de condamnare în cazul infracţiunii din legea societăţilor comercială şi de achitare pentru celelalte fapte.

În apel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia penală nr. 195/31.05.2019 a desfiinţat în parte sentinţa penală apelată şi, în rejudecare, a schimbat încadrarea juridică din infracţiunea prevăzută de LSC în cea de delapidare şi a dispus achitarea inculpaţilor. Toţi inculpaţi au fost achitaţi faţă de acuzaţiile aduse întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.

Soluţia pronunţată de ÎCCJ este cu atât mai semnificativă cu cât vine în contextul în care inculpatul B.A. a suferit mai multe condamnări în alte dosare penale ce au avut ca obiect infracţiuni economice similare şi, mai mult, în această cauză au fost dispuse o serie de măsuri preventive privative şi pe urmă neprivative de libertate.

Nu în ultimul rând, speţa prezintă interes pentru mediul juridic şi de business având în vedere problemele aduse în discuţie din perspectiva încadrării juridice dată faptelor în cazul împrumuturilor efectuate în cadrul unui grup (holding) de firme, relevanţa voinţei societăţii comerciale în contextul actelor de dispoziţie cu presupusă factură infracţională, aprecierea caracterului fictiv al unui înscris în privinţa consecinţelor juridice care se produc, posibilitatea confiscării sumelor ce bani ce ar reprezenta şi paguba persoanei vătămate dar şi altele, sens în care vor urma articole pe aceste teme după motivarea hotărârii instanţei supreme.

Inculpatului B.A. i-a fost asigurată apărarea în faza de judecată de către avocaţii Radu Chiriţă – partener coordonator, Florin Mircea – partener şi Mihnea Novac – colaborator ai SCA Chiriţă şi Asociaţii.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *