Accesul la stomatolog pe perioada stării de alertă. Cabinete stomatologice: măsuri şi obligaţii

Accesul la stomatolog pe perioada stării de alertă. Cabinete stomatologice: măsuri şi obligaţii

Odată cu instituirea stării de alertă şi implicit reluarea activităţii cabinetelor stomatologice, în data de 15 mai 2020, s-a publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 828/2020 privind măsurile de organizare şi desfăşurare a activităţii impuse în această perioadă, în vederea prevenirii contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2., reglementându-se totodată şi condiţiile privind accesul pacienţilor la tratament.

Accesul pacienţilor la medicul stomatolog.

Pacienţii simptomatici, respectiv pacienţii aflaţi în izolare/carantină sau pozitivi confirmaţi cu coronavirusul SARS-CoV-2 (COVID-19) vor fi trataţi doar în cabinete sanitare avizate de către direcţiile de sănătate publică în acest sens.

În ceea ce privesc celelalte categorii de pacienţi, accesul la cabinetele stomatologice se face doar pe baza unei programări prealabile telefonice sau online, ocazie cu care pacientul va fi întrebat dacă:

 • are simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăţi de respiraţie şi/sau febră (> 37,3°C);
 • membrii familiei cu care locuieşte/gospodăreşte au aceste simptome;
 • are vârsta de 65 de ani sau mai mult;
 • suferă de o patologie cronică sau o afecţiune care îi reduce imunitatea;
 • este sănătos şi se simte în prezent sănătos.

În acest sens, pacienţii cu risc crescut, respectiv cu vârstă peste 65 de ani sau care suferă de o patologie cronică, sunt programaţi în prima parte a programului de lucru, iar pacienţii care necesită proceduri generatoare de aerosoli sunt programaţi la sfârşitul programului de lucru.

De asemenea, este important de amintit faptul că, nu este permisă staţionarea în sala de aşteptare iar acces în sala de tratament va avea doar pacientul, şi doar prin excepţie este permis şi accesul unei persoane care însoţeşte un minor sau o persoană dependentă.

La prezentarea în cabinet se va efectua termometrizarea pacientului şi se solicită fiecărui pacient dezinfecţia mâinilor. Înainte de începerea tratamentului, medicul stomatolog va obţine acordul scris informat al pacientului.

Cu toate acestea, potrivit normelor legale, pe perioada stării de alertă sunt permise doar următoarele tipuri de proceduri:

a) proceduri fără generare de aerosoli: consultaţie, extracţie simplă, sutură, incizie şi drenaj abces, obturaţie provizorie, radiografie, tratamente ortodontice de menţinere;

b) proceduri generatoare de aerosoli: utilizarea pieselor de mână rotative (în special turbina), a sprayului apă-aer, a aparaturii ultrasonice, a dispozitivelor cu jet de particule. Înaintea unei proceduri generatoare de aerosoli, pacientul va clăti în prealabil gura timp de 1 minut cu soluţie 1% peroxid de hidrogen (prin diluarea unei soluţii de H2O2 3% cu apă).

Măsuri pentru desfăşurarea activităţii în cabinetele stomatologice

În ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii, Ordinul impune obligaţii concrete în sarcina cabinetelor stomatologice, de natură să prevină contaminarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2, respectiv:

 • Evitarea, pe cât posibil, a contactului cu personalul. În acest sens, se recomandă să nu strângeţi mâna, menţineţi o distanţă de mai mult de 1,5 m în timpul unei discuţii etc..
 • În afara manoperelor de tratament, trebuie evitat, pe cât posibil, contactul cu pacientul.
 • Accesul în camera de tratament este permis doar pacientului; prin excepţie, este permis şi accesul unei persoane care însoţeşte un minor, o persoană dependentă sau alte asemenea.
 • Nu se permite staţionarea în sala de aşteptare şi se recomandă dezinstalarea/scoaterea din funcţiune a oricărui aparat de cafea şi/sau dozator de apă, precum şi eliminarea revistelor, pliantelor, jucăriilor etc.
 • La intrarea în cabinetul stomatologic se amplasează dispensere cu soluţii dezinfectante (antiseptice pe bază de alcool).
 • Se realizează dezinfecţia regulată a mânerelor uşilor, sălii de aşteptare şi recepţiei.
 • Se realizează dezinfecţia toaletei, după utilizarea acesteia de către un pacient.
 • Este recomandată plata cu cardul şi, cât mai des posibil, dezinfecţia POS.

Personalul va utiliza echipament de protecţie – mască chirurgicală, vizieră şi mănuşi, iar pentru procedurile generatoare de aerosoli se va folosi masca tip FFP2/3 sau echivalent.

De asemenea, după fiecare pacient cabinetele stomatologice au următoarele obligaţii:

 • aerisirea camerei de tratament;
 • dezinfectarea riguroasă a suprafeţelor (unit dentar, blat de lucru etc.), cu dezinfectant de suprafaţă conform standardelor;
 • dacă există o contaminare vizibilă pe suprafeţe, se va îndepărta mai întâi cu o lavetă umedă (apă) de unică folosinţă cu apă şi săpun;
 • dezinfecţia cu alcool 80% a tuturor dispozitivelor medicale care nu sunt rezistente la sterilizare cu aer cald. Dacă există o contaminare vizibilă pe dispozitive, aceasta trebuie mai întâi îndepărtată cu o lavetă umedă (cu apă) sau cu o lavetă de unică folosinţă, apă şi săpun. Pentru un dispozitiv medical (sau părţi ale acestuia) care nu este rezistent la alcool se folosesc şerveţele de curăţare şi dezinfectare pentru suprafeţe sensibile;
 • este de preferat utilizarea unor materiale de curăţare de unică folosinţă, cât mai mult posibil;
 • dezinfectarea aspiratorului şi a vasului scuipător;
 • dezinfectarea completă a unitului stomatologic cu dezinfectant cu efect virucid, prin pulverizare;
 • sterilizarea completă a pieselor înainte de reutilizare (autoclav) sau utilizare de piese de unică folosinţă;
 • schimbarea măştii, mănuşilor, curăţarea şi dezinfectarea vizierei;
 • spălarea mâinilor cu apă şi săpun sau dezinfecţia cu soluţie hidroalcoolică înainte de a pune altă pereche de mănuşi.

avocat Anamaria Bota

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *